BLOG

Dekt de term ‘Juridisch Secretaresse’ nog wel de lading?

26 januari 2023

Voor zover wij het kunnen herinneren gebruiken we de term “Juridisch Secretaresse”. Toevallig hebben zowel de moeder van Rinske als mijn eigen moeder in de jaren 80 de opleiding tot Juridisch Secretaresse gevolgd via een gerenommeerde secretaresse opleiding. De opleiding tot Juridisch Secretaresse staat tot op de dag van vandaag nog steeds goed aangeschreven, maar de inhoud ervan is wel veranderd. De vraag is namelijk of de term Juridisch Secretaresse nog wel de lading dekt 40 jaar later?

In de jaren 80 leerde je steno, moest je meerdere talen vloeiend spreken en schrijven, kreeg je een typcursus en lag de focus op het uittypen van stukken en dictaten. Zij hebben zelfs nog op een typemachine gewerkt. Nu zijn we onderhand 40 jaar verder en zijn er tegenwoordig spraakgestuurde apparaten op de markt, waardoor bijvoorbeeld het uitwerken van dictaten steeds minder voorkomt.

Als je in 2023 als Juridisch Secretaresse werkzaam bent bij een advocatenkantoor ziet een dag er heel anders uit! Advocaten werken veel zelfstandiger en versturen zelf e-mails naar cliënten. Er wordt veel minder gedicteerd en er wordt verwacht dat er snel wordt geschakeld tussen verschillende taken. Daarnaast zijn veel dingen gedigitaliseerd en werken de secretaresses van nu bijvoorbeeld met de roladministratie. Dit is een heel belangrijk onderdeel van je werk, want hier worden de termijnen bewaakt van de lopende juridische procedures en zittingen. In de roladministratie staat verwerkt welke stukken in behandeling zijn genomen bij de rechter of welke stukken er nog ingediend moeten worden. Deze procedures zijn anno 2023 geheel geïntegreerd in een digitaal systeem. Dit noemen ze ook wel het KEI programma.

Als Juridisch Secretaresse doe je tegenwoordig ook alles wat niet juridisch is. Het is een zeer zelfstandige functie geworden waarbij er verwacht wordt dat je pro-actief aan de slag gaat. De werkzaamheden als Juridisch Secretaresse zijn uiteraard afhankelijk van de sectie waar je voor komt te werken, maar de kern is dat je de administratieve en secretariële taken voor een advocaat of partner uit handen neemt. De baan van een Juridisch Secretaresse heeft veel raakvlakken met dat van een “normale” secretaresse. Echter heb je als Juridisch Secretaresse ook te maken met het verwerken van juridische documenten, zoals: dagvaardingen, notariële akten en/of gerechtelijke stukken.

De volgende werkzaamheden komen in ieder geval bij de meeste advocatenkantoren regelmatig voor als je als Juridisch Secretaresse aan de slag gaat:

  • Juridische documenten verwerken;
  • Dossiers aanmaken, beheren en archiveren;
  • Agenda’s beheren van meerdere advocaten en partners;
  • De mailbox van een advocaat of partner organiseren en beheren;
  • Je bent verantwoordelijk voor de correspondentie met cliënten en derden;
  • Bij kleinere advocatenkantoren ben je ook het visitekaartje van het kantoor;
  • Het uitwerken en klaarleggen van processtukken;
  • Memo’s opstellen voor de advocaat of partner;
    En zo zijn er nog veel meer taken!

Is de functie als “Juridisch Secretaresse” gewijzigd de afgelopen jaren? Dat mag wel duidelijk zijn! Wij vinden persoonlijk de termen “Personal Assistant”, “Juridisch Assistant” of “Teamassistant” beter aansluiten op de functie anno 2023.

Zoals blijkt uit het bovenstaande, heb je in ieder geval een gevarieerde functie waarbij je nooit van te voren weet hoe je dag eruit gaat zien. Je gaat je zeker niet vervelen als Juridisch Secretaresse of beter gezegd .. Personal Assistant. Sterker nog: in onze ogen is de baan als Personal Assistant of Juridisch Secretaresse veel uitdagender en inhoudelijker geworden.

Stuur een email

Contact Info

Link2Match
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Lisa Marink 06-51777722‬
Rinske Buitendijk 06-51477244

Algemene voorwaarden

De Nieuwsbrief met Vacatureoverzicht wordt maandelijks verstuurd.

Aanmelden Nieuwbrief met Vacatureoverzicht

Contact Info

Link2Match
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Lisa Marink 06-51777722‬
Rinske Buitendijk 06-51477244

Algemene voorwaarden