BLOG

Het verschil tussen bruto en netto salaris

23 april 2024

Vanuit mijn functie als Recruiter spreek ik dagelijks met leuke dames en heren die opzoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Uiteraard vraag ik hen altijd naar de salariswens. Ik krijg vaak als antwoord wat zij netto willen verdienen. Maar wat je netto verdient is afhankelijk van zoveel factoren. Ik wil je daarom graag meenemen in het verschil tussen bruto en netto.  Maar ook welke impact een dag minder werken kan hebben op jouw inkomen. En wat betekenen al die termen en afkortingen op je salarisstrook?

Laten we beginnen bij wat er gebeurt met jouw salaris wanneer het van bruto naar netto gaat.

Bruto salaris (BS)
Dit is het totale bedrag wat je verdient voordat er belastingen, premies en andere aftrekposten worden afgehaald. En daarmee ook gelijk het bedrag wat jij samen met jouw werkgever afspreekt en hoe het is opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst. En daar komt de eerste afkorting al om de hoek.

Loonheffing (LH)
Loonheffing is een vorm van belasting die wordt ingehouden op je bruto salaris. Loonheffing is simpelweg een verzamelnaam voor loonbelasting en premies voor volksverzekeringen zoals de AOW (Algemene Ouderdomswet) en de ANW (Algemene nabestaandewet). Dit gebeurt aan de kant van jouw werkgever en hier hoef je gelukkig zelf niks voor te doen. Het exacte bedrag dat wordt ingehouden hangt af van factoren zoals je inkomen, je leeftijd en of je bijvoorbeeld recht hebt op bepaalde kortingen of aftrekposten. En natuurlijk in welke belastingschaal jij met jouw salaris terechtkomt.

Het percentage belasting wat jij betaalt over jouw inkomen is namelijk afhankelijk van de hoogte van jouw salaris.

Is jouw salaris lager dan € 35.473 per jaar,  dan betaal jij 19,17% belasting
Ligt jouw salaris tussen  € 35.473 en € 75.518 dan betaal jij  36,97% belasting
Vanaf €75.518 betaal je 49.50% belasting

Maar wat zien we nog meer?

Reiskosten (RK). Reiskosten zijn de kosten die jij maakt voor het reizen van thuis naar jouw werk. Dit kunnen benzinekosten zijn maar ook het openbaar vervoer, parkeergeld en de laatste jaren zelfs de kosten voor een fiets. Over het algemeen betaalt jouw werkgever jou €0,23 cent per kilometer. Hier betaal je geen belasting over.

En dan hebben we het netto salaris (netto/net). Het bedrag dat je daadwerkelijk op je bankrekening ziet verschijnen. Klaar om jouw financiële avonturen te ondersteunen.

Stel dat je besluit om een dag minder te gaan werken dan scheelt dit behoorlijk in jouw salaris.
Als je bijvoorbeeld nu € 3.500,- bruto per maand verdient voor een fulltime functie en je besluit om vier dagen per week te gaan werken, dan komt jouw bruto maandsalaris uit op € 2.800,-. Een aanzienlijk verschil dus.

Maar goed, laten we eerlijk zijn, zonder al deze verwarring zou het leven maar saai zijn, toch? Ik hoop dat je een klein beetje een inzicht hebt gekregen waarom het zo belangrijk is om het verschil te kennen tussen bruto en netto. En mocht je in gesprek gaan met een Recruiter of nieuwe werkgever, dan is onze tip: geef altijd duidelijk aan of je spreekt over een bruto of netto bedrag/uurloon wanneer je jouw salarisindicatie doorgeeft.

Hartelijke groet,

Jamilla Nelis | Recruitment Consultant Link2Match

Stuur een email

Contact Info

Link2Match
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Lisa Marink 06-51777722‬
Rinske Buitendijk 06-51477244

Algemene voorwaarden

De Nieuwsbrief met Vacatureoverzicht wordt maandelijks verstuurd.

Aanmelden Nieuwbrief met Vacatureoverzicht

Contact Info

Link2Match
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Lisa Marink 06-51777722‬
Rinske Buitendijk 06-51477244

Algemene voorwaarden