BLOG

Kortere werkweek

23 februari 2023

De standaard fulltime werkweek van 40 uur begint af te nemen. We weten allemaal dat werken belangrijk is voor onze financiële stabiliteit, maar als we teveel werken kan het leiden tot een uitputtingsslag en kan je uit balans raken. In plaats van vast te houden aan ouderwetse ideeën over werken, beginnen steeds meer bedrijven en werknemers te beseffen dat het beter is om meer tijd te hebben voor jezelf, je gezin, studie en/of je hobby’s.

Het onderzoek in IJsland is een goed voorbeeld van hoe het ook anders kan. Door 2.500 werknemers te laten overstappen van een 40-urige werkweek naar een kortere werkweek van 36 of 32 uur, werd ontdekt dat dit leidde tot positieve resultaten. Werknemers werkten efficiënter, er werd korter vergaderd en er was meer tijd voor het gezin en het huishouden. Dit soort onderzoeken onderbouwen waarom het gezond kan zijn om minder te werken, en zorgen ervoor dat steeds meer mensen kiezen om minder uren te werken. En natuurlijk, wie wil er nou niet korter vergaderen?

Maar waarom kan een kortere werkweek dan het verschil maken? Ten eerste verbeter je jouw werk-privé balans. Als je meer tijd hebt voor jezelf, je gezin of andere dingen waar je gelukkig van wordt, voel je je beter en ben je beter in staat om je werk te doen. Als je op je werk bent, wil je natuurlijk zoveel mogelijk uit je dag halen. Hierdoor kan je meer rust en minder stress ervaren en kan de productiviteit op je werk ook worden verhoogd. Door minder te werken, kun je dus efficiënter werken en meer gedaan krijgen in een kortere tijd. Je hebt dus meer tijd om te genieten van je vrije dagen, zonder je zorgen te maken over je werk.

Maar laten we wel realistisch blijven. Minder werken betekent niet dat je al je verantwoordelijkheden kunt negeren. Je moet nog steeds werken en productief zijn. Als je fulltime werkt behoud je wel je volledige salaris, bouw je maximaal pensioen op, bouw je maximaal vakantiegeld op en krijg je het maximaal aantal vakantiedagen bij je werkgever. Bovendien ben je volledig beschikbaar voor projecten, vergaderingen, cursussen en andere werkzaamheden. Wat inhoudt dat je sneller een loopbaanontwikkeling kan doormaken.

Dus, of je nu kiest voor fulltime werken of parttime werken, het belangrijkste is om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Als je meer tijd wilt hebben om te genieten van het leven en jezelf wilt beschermen tegen een burn-out, dan is minder werken wellicht iets om te overwegen. Het kan de sleutel zijn tot een gelukkiger, gezonder en meer vervuld leven. En wie weet, misschien kun je maandagochtenden voortaan gewoon ontspannen op de bank doorbrengen!

Uiteindelijk draait het allemaal om balans. Een goede balans tussen werk en privé is essentieel voor een gelukkig en succesvol leven. Dus neem de tijd om na te denken over wat voor jou het beste werkt en maak de keuze die het beste bij jou past. Misschien geldt voor jou wel dat minder werken de sleutel is tot een gelukkiger en meer vervuld leven.

Stuur een email

Contact Info

Link2Match
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Lisa Marink 06-51777722‬
Rinske Buitendijk 06-51477244

Algemene voorwaarden

De Nieuwsbrief met Vacatureoverzicht wordt maandelijks verstuurd.

Aanmelden Nieuwbrief met Vacatureoverzicht

Contact Info

Link2Match
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Lisa Marink 06-51777722‬
Rinske Buitendijk 06-51477244

Algemene voorwaarden