BLOG

Het verschil tussen een Juridisch Secretaresse en een Juridisch Medewerker

8 september 2023

Bij Link2Match zorgen wij dat wij de ultieme match creëren tussen kantoor en kandidaat. Onze expertise ligt bij het bemiddelen van kandidaten in de advocatuur en het notariaat. Wij hebben het privilege om met heel veel mooie kantoren door heel het land heen te mogen samenwerken en voor deze kantoren zetten wij ons ook met veel plezier in. Dagelijks gaan wij in gesprek met kandidaten die zichzelf zouden willen oriënteren op een nieuwe baan.

Wij bemiddelen ook veel administratief ondersteunende functies binnen de advocatuur en in het notariaat. Vandaag willen wij ons richten op twee administratief ondersteunde functies binnen de advocatuur, namelijk een juridisch secretaresse en een juridisch medewerker. Zit hier een verschil tussen? Wat houden beide functies precies in en wanneer kom je hiervoor in aanmerking?

Wij merken namelijk dat wanneer we onze (aspirant) kandidaten spreken, dat er wel eens wat verwarring kan ontstaan. Vragen zoals: ‘Welke vacature past het best bij mij?’ en ‘Heb ik de juiste achtergrond om deze vacature te vervullen?’ zien we regelmatig voorbijkomen. Het leek ons daarom leuk en verstandig om wat meer algemene uitleg te geven over de verschillende vacatures die wij aanbieden. Vandaag richten we ons op administratieve medewerkers in het juridische veld. 

Lijkt het jou ook leuk om in het juridische veld te werken en zie je het wel zitten om ook op een advocatenkantoor aan de slag te gaan? Dat begrijpen wij volkomen. Werken op een advocatenkantoor betekent vaak dat je komt te werken in een omgeving waarbij iedere dag anders is! Een omgeving waar veel gebeurd en waar je jouw professionele talenten goed kunt laten zien. Er zijn veel verschillende functies waar je voor kunt solliciteren en niet voor elke functie op een advocatenkantoor is juridische ervaring een must. Je kunt in sommige functies ook aan de slag als je nog geen ervaring hebt op een advocatenkantoor, maar daar straks meer over.

Wellicht zie je wel eens een vacature voorbij komen waarbij er gevraagd wordt naar iemand die op een advocatenkantoor wilt werken. Vacatures waarbij er wordt gevraagd naar  een juridisch medewerker of een juridisch secretaresse. Maar wat houden die functies nu precies in en waar kom jij met jouw ervaring en achtergrond voor in aanmerking? We krijgen bij Link2Match vaak mailtjes binnen met deze vragen. ‘Ben ik wel geschikt voor deze functie?’ of ‘Heb ik wel genoeg ervaring om op deze vacature te solliciteren’. We begrijpen dat het grote aanbod van verschillende functietitels binnen de juridische branche soms voor wat verwarring kan zorgen. Daarom nemen we graag een aantal functietitels met je door. Vandaag richten we ons op het verschil tussen een juridisch secretaresse en een juridisch medewerker. Op deze manier krijg jij een beter zicht op wat deze functietitels inhouden en kun je beter beoordelen of jij er met jouw ervaring en achtergrond voor in aanmerking zou komen. Mocht je na afloop toch nog wat vragen hebben, kan je altijd een mailtje sturen naar info@link2match.nl zodat we jou vrijblijvend verder kunnen helpen.

Ben jij er klaar voor om wat meer te leren over de verschillende functies in het juridische veld? Lees dan snel verder. 

Wat doet een Juridisch Secretaresse?
Als juridisch secretaresse houd jij je bezig met de administratieve en secretariële ondersteunding van de praktijkgroep(en) van de advocaten en partners waar jij voor komt te werken. Je werkt binnen een juridische omgeving en komt in aanraking met de juridische processen en werkzaamheden. Je doet eigenlijk alles wat een secretaresse doet, alleen kunnen er soms specifieke juridische werkzaamheden bij komen. Dit zijn werkzaamheden zoals het verwerken van juridische documenten en processtukken uitwerken. Om het wat concreter te maken kun je hieronder een lijst vinden van werkzaamheden die bij de functie juridisch secretaresse passen:

 • Agenda’s beheren van advocaten of partners;
 • Dossiers aanmaken, beheren en archiveren;
 • Notuleren;
 • Het onderhouden van contact met externe partijen;
 • Organiseren en bijwonen van vergaderingen, afspraken, bijeenkomsten en cliënt evenementen;
 • Proactief oppakken van allerlei zaken voor de advocaten uit jouw team.

Wat verdient een juridisch secretaresse?
Ga jij werken als een juridisch secretaresse, dan is je salaris vaak afhankelijk van de regio waarin je komt te werken en het type organisatie waar je voor aan de slag gaat. Een gemiddeld bruto maandsalaris van een juridisch secretaresse ligt tussen de 2.500,- en 4.000,- op fulltime basis. Het exacte loon zal worden afgestemd op jouw relevante werkervaring en opleiding. In jouw salaris zitten eventuele bonussen, eindejaarsuitkeringen en vakantiegeld niet ingegrepen. Hierdoor kan je uiteindelijke salaris zelfs een stuk hoger liggen.

Is ervaring een vereiste?
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, ervaring is niet altijd een vereiste. Sommige kantoren prefereren een kandidaat met juridisch secretariële ervaring, andere kantoren staan open voor kandidaten die wel secretariële ervaring hebben, maar niet per se binnen de advocatuur. Ook zijn er kantoren die interesse hebben in kandidaten die nog helemaal geen ervaring hebben en/of een carrière switch overwegen. Je maakt dus eigenlijk altijd kans. Het hangt echt af van het kantoor en de functie die ze uitzetten, zoeken ze een junior of senior juridisch secretaresse? Lees altijd de vacature door en let goed op hoe de perfecte kandidaat wordt omschreven. Herken jij jezelf in de omschrijving, maar heb je niet helemaal de juiste ervaring, reageer dan toch. Nooit geschoten is altijd mis. Wij kijken dan graag met je mee of de functie bij je zal kunnen passen. Zo niet, dan kan het heel goed zijn dat we een andere functie hebben die goed bij jou kan aansluiten. Daar kom je alleen achter wanneer je ons contacteert, dus stuur bij vragen een mail naar info@link2match.nl 

Juridisch Medewerker:
De functie van een juridisch medewerker en een juridisch secretaresse hebben overeenkomsten, maar ook een aantal grote verschillen. Het zijn beide ondersteunende functies waar veel administratieve taken bij komen kijken. Wanneer je werkzaam bent als een juridisch medewerker komen er meer inhoudelijke taken bij kijken in vergelijking met het werken als een juridisch secretaresse.  Echter is het hebben van ervaring binnen de juridische branche of een diploma in de studierichting rechten op hbo of wo niveau vaak wel een vereiste. Dit komt doordat je bij de functie als juridisch medewerker wat inhoudelijker te werk gaat. Je geeft juridisch advies, stelt juridische stukken en documenten op en controleert de dossiers om te zien of deze compleet zijn. Om het wat concreter te maken kun je hieronder een lijst vinden van werkzaamheden die bij de functie juridisch medewerker passen:

 • Informatie opvragen;
 • Juridisch advies geven aan cliënten, collega’s en externe instanties;
 • Informatie inwinnen over procedures en klantdossiers;
 • Klanten doorverwijzen;
 • Juridische documenten opstellen;
 • Literatuur- en jurisprudentieonderzoek;
 • Onderzoek verrichten in de dossiers en bewijsstukken;
 • Dossiers controleren op volledigheid.


Wat verdient een Juridisch Medewerker?
Een gemiddeld bruto maandsalaris van een juridisch medewerker ligt tussen de
2.950,- en 4.500,- op fulltime basis. Het exacte loon zal worden afgestemd op jouw relevante werkervaring en opleiding. In jouw salaris zitten eventuele bonussen, eindejaarsuitkeringen en vakantiegeld niet ingegrepen. Hierdoor kan je uiteindelijke salaris zelfs een stuk hoger liggen.

Is ervaring een vereiste?
Lijkt dit je een interessante functie, maar heb je geen ervaring in de branche of een afgeronde opleiding tot juridisch medewerker, contacteer ons dan voor de mogelijkheden. Wat we vaak zien is dat kandidaten binnenkomen op een administratieve functie zoals een juridisch secretaresse en na enige tijd intern door kunnen groeien naar andere functies binnen het kantoor, zo ook in de functie juridisch medewerker. Er kunnen trainingen en opleidingen aangeboden worden die jouw doorgroei mogelijk kunnen maken. Heb je ergens nog een twijfel en wil je graag met iemand van ons team sparren? Contacteer ons dan via het versturen van een mail naar info@link2match.nl

Juridisch Secretaresse en Juridisch Medewerker: de verschillen kort samengevat
Beide functies zijn hele uitdagende functies om te mogen vervullen. Het zijn beide administratief ondersteunende functies waarbij je jouw collega’s goed zult ondersteunen. Het verschil zit hem in het volgende: wanneer je werkt als een juridisch medewerker ga je vaak ook wat inhoudelijker aan de slag door bijvoorbeeld juridisch advies te geven en processtukken na te kijken. Ook heb je voor het werken als een juridisch medewerker vaak een passende afgeronde (rechten) opleiding nodig en kan enige werkervaring vereist zijn. In de functie van juridisch secretaresse wordt ook vaak werkervaring en een relevante (secretaresse)opleiding gevraagd, echter zien we in de praktijk dat veel kantoren ook openstaan voor kandidaten die niet over de juiste opleiding beschikken en geen tot weinig werkervaring hebben. Dit komt met name ook door de krapte binnen de arbeidsmarkt. Het is altijd wel belangrijk dat je in ieder geval affiniteit hebt met de juridische branche.

Ben je na het lezen van onze blog ook enthousiast geworden over deze twee functies, bekijk dan ons actuele vacatureoverzicht op www.link2match.nl

Vragen? Contacteer ons via info@link2match.nl

Stuur een email

Contact Info

Link2Match
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Lisa Marink 06-51777722‬
Rinske Buitendijk 06-51477244

Algemene voorwaarden

De Nieuwsbrief met Vacatureoverzicht wordt maandelijks verstuurd.

Aanmelden Nieuwbrief met Vacatureoverzicht

Contact Info

Link2Match
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Lisa Marink 06-51777722‬
Rinske Buitendijk 06-51477244

Algemene voorwaarden