In maart had ik voor het eerst iets geschreven over het wel of niet vermelden van je geboortedatum op het curriculum vitae (cv). Ik sprak namelijk als recruiter met een ervaren Juridisch Secretaresse die interesse had om met mij het gesprek aan te gaan, omdat ze zich aan het oriënteren was op een nieuwe baan binnen de juridische branche.
Het viel mij op dat zij geen geboortedatum had vermeld op het cv. Dit deed zij heel bewust, omdat zij al vaker was afgewezen vanwege haar leeftijd. Ja, dit komt dus vaker voor in de praktijk. Persoonlijk begrijp ik niet dat werkgevers selecteren op leeftijd. Het gaat uiteindelijk toch om de toegevoegde waarde die een nieuw personeelslid met zich meebrengt en of iemand passend is op de desbetreffende functie.
Uiteraard begrijp ik wel dat er wordt gekeken naar de zwaarte, forsheid of de ervaring van de kandidaat bij het werven voor een bepaalde functie, want dit is natuurlijk afhankelijk van de ruimte die is ontstaan binnen een organisatie en waar behoefte aan is. Leeftijdsdiscriminatie is een van de meest voorkomende vormen van discriminatie waar Nederlanders mee te maken krijgen. Voor werkenden stijgt dit vooral vanaf een leeftijd van 50 jaar en ouder. Zij ervaren duidelijk meer leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt. Dit komt vooral voor bij het solliciteren naar nieuw werk. Ondanks dat we veel in de publiciteit lezen dat leeftijdsdiscriminiatie vooral voorkomt vanaf een leeftijd van 50 plus, is er ook discriminatie onder jongeren. Er wort ook steeds vaker gevraagd naar een “junior” met minimaal twee jaar ervaring. Op 29 maart jl. sprak ik een Junior HR Medewerker die al meerdere keren is afgewezen, omdat ze niet genoeg ervaring heeft. Als “junior” moet een werkgever iets in je zien en je de kans geven om jezelf te ontwikkelen als “young professional”. Als je eenmaal ervaring hebt, dan word je niet meer met rust gelaten op LinkedIn. Ik denk dat we dat allemaal wel herkennen.
Er ontstaan steeds meer discussies op mijn posts op LinkedIn en daarom heb ik besloten om hier een keer iets over te schrijven. Link2Match is ten slotte actief in de recruitment branche en wij, Rinske Buitendijk, Anne VandeWalle en ik (Lisa Marink) staan dichtbij het vuur en krijgen daarom veel mee van de (nieuwe) ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Ik ben mezelf bewust dat dit niet iets nieuws is, maar het speelt heel duidelijk en daarom wil ik dit onderwerp onder de aandacht brengen.
Toen het ging over het weglaten van je geboortedatum op het cv kwamen er reacties als: “In Amerika is het not done om je geboortedatum op het cv te plaatsen”. In meerdere landen is het blijkbaar niet meer gebruikelijk om je geboortedatum te vermelden. Wat is jouw opinie? Vind je het ook not done of vind je de geboortedatum nog van toegevoegde waarde en waarom?
Persoonlijk vind ik het vooral belangrijk dat we de leeftijd, het geslacht of culturele achtergrond buiten beschouwing laten en iemand beoordelen op wat die persoon daadwerkelijk kan en dat wij natuurlijk ook kijken naar de potentie op basis van de eigenschappen die de professional vanuit huis heeft meegekregen en door de jaren heen heeft ontwikkeld.
Het recruitmentproces begint steeds vaker bij de recruiter en daarom vind ik het belangrijk om dit met jullie te delen. 💚