BLOG

Het salaris van een Juridisch Secretaresse

17 november 2021

Veel kandidaten hebben behoefte aan meer informatie betreffende het salaris van een Juridisch Secretaresse. Hoeveel kan je nu precies verdienen als Juridisch Secretaresse en welke aspecten spelen hierbij een rol? Zijn er doorgroeimogelijkheden voor een Juridisch Secretaresse, wat is het gewenste opleidingsniveau en hoe ziet een gemiddelde dag er uit? Wij nemen je in deze blog graag mee in de wereld van de Juridisch Secretaresses en zullen de belangrijkste vragen beantwoorden.

Wat doet een Juridisch Secretaresse?

Een Juridisch Secretaresse ondersteunt binnen de advocatuur een praktijkgroep of is de rechterhand van een partner of advocaat. Advocatenkantoren zijn gespecialiseerd in bepaalde rechtsgebieden en bieden advies aan cliënten. Een Juridisch Secretaresse wordt vervolgens op een bepaalde sectie of afdeling ingezet om het team van partners, advocaten en juridisch medewerkers te ondersteunen. Dit kan in teamverband tezamen met andere secretaresses of alleen. Een functie ter ondersteuning van een partner is vaak alleen en noemen wij een Personal Assistant. Als Juridisch Secretaresse heb je veel met het recht en de wet te maken. Meestal werk je voor een advocatenkantoor of een notariskantoor, maar je kunt ook een functie in het bedrijfsleven of de zakelijke dienstverlening bekleden. Je zorgt er in ieder geval voor dat juridische documenten zoals correspondentie, akten en overeenkomsten in orde zijn. Je houdt termijnen bij voor de procespraktijk en zittingen. Je bent verantwoordelijk voor het agendabeheer en de mailboxen van jouw advocaten. Je bent het eerste telefonische aanspreekpunt voor cliënten en plant afspraken in. Daarnaast ontvang je cliënten op kantoor, organiseer je vergaderingen, boek je zakenreizen en bereid je presentaties voor. Het kan ook voorkomen dat je binnen jouw functie koffie en thee verzorgt en de lunch klaarzet. Al met al een gevarieerde functie met doorgroeimogelijkheden. Hoe meer ervaring jij opdoet als Juridisch Secretaresse, hoe meer verantwoordelijkheid de advocaten en partners je zullen toevertrouwen.

Welke aspecten spelen een rol bij de hoogte van het salaris?

Er zijn een aantal aspecten van belang die de hoogte van het salaris bepalen van een Juridisch Secretaresse. Ten eerste de opleiding die is afgerond: bij voorkeur kiezen advocatenkantoren voor een secretaresse met minimaal een havo achtergrond, een afgeronde secretaresseopleiding aan Schoevers of een Directiesecretaresse opleiding op mbo 4 niveau. Echter tegenwoordig staan veel advocatenkantoren open voor hbo werk- en denkniveau en zie je ook terug dat ze kandidaten uitnodigen die hbo rechten studeren of hebben afgerond. Een hoger kennisniveau kan bijvoorbeeld in een procespraktijk handig zijn of wordt binnen een proactieve rol als prettig ervaren. Daarnaast helpen wij veel rechtenstudenten op universitair niveau aan een leuke bijbaan als Juridisch Secretaresse tijdens de studie. De baan moet dan wel van tijdelijke aard zijn uiteraard en dit bespreken wij altijd vooraf met onze opdrachtgevers en de betreffende advocatenkantoren.

Het tweede aspect is het aantal jaren ervaring. Het salaris van een Juridisch Secretaresse wordt in de praktijk veelal gebaseerd op een functie als junior, medior of senior secretaresse en het aantal jaren ervaring (bij voorkeur in de advocatuur). Hoe hoog dit salaris precies kan worden, lichten wij toe onder het volgende kopje. Het derde aspect is de aard van de functie en de verantwoordelijkheid die een Juridisch Secretaresse daarin draagt. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen de volgende functies: Juridisch Secretaresse, Legal Assistant, Personal Assistant, Office Manager of Praktijkgroep Coördinator. Deze functies omvatten in de praktijk vaak verschillende soorten werkzaamheden en een ander soort verantwoordelijkheid die de secretaresse draagt, waar ook weer een ander prijskaartje voor het advocatenkantoor aan hangt. Een Juridisch Secretaresse die een sectie ondersteunt heeft andere werkzaamheden dan een Personal Assistant die de partner ondersteunt of een Office Manager die alles regelt op kantoor en het secretariaat aanstuurt. Een Praktijkgroep Coördinator komt vaak in een geheel andere schaal terecht en heeft op deze manier ook weer mogelijkheden om door te groeien in het salaris. Voor meer informatie over deze verschillende functies of een overzicht van de openstaande vacatures kun je altijd even contact met ons opnemen.

Wat is het gemiddelde salaris van een Juridisch Secretaresse?

Bij de meeste advocatenkantoren werken ze met een fulltime werkweek van 40 uur. Op basis van een fulltime werkweek bepalen wij het salaris van een Juridisch Secretaresse. Als junior Juridisch Secretaresse zonder enige ervaring verdien je ongeveer tussen de € 2.100,- en € 2.200,- bruto op fulltime basis. Heb jij als Juridisch Secretaresse één tot twee jaar ervaring in de advocatuur, dan bevindt de salarisschaal zich tussen de € 2.300,- en € 2.400,- bruto op fulltime basis. Het is wel heel erg belangrijk om rekening te houden met de regio waar je woonachtig bent. Het salaris van een junior Juridisch Secretaresse in Amsterdam ligt een stuk hoger, dan bijvoorbeeld het salaris van een junior Juridisch Secretaresse in Gelderland of Noord-Brabant. Tevens is het van belang bij wat voor soort advocatenkantoor jij werkzaam bent. Bij een groot internationaal advocatenkantoor op de zuidas kun je veel meer verdienen dan bij een klein advocatenkantoor met een stadspraktijk.

Zodra een Juridisch Secretaresse ervaring opdoet, stijgt het salaris snel mee. Voor een medior Juridisch Secretaresse met drie tot vijf jaar ervaring kan je al snel een salaris van € 2.500,- tot € 2.800,- bruto op fulltime basis verwachten. Voor een medior Juridisch Secretaresse met zes tot acht jaar ervaring ligt het salaris ongeveer tussen de € 2.900,- en de € 3.200,- bruto op fulltime basis. Als senior Juridisch Secretaresse kan het salaris ten slotte oplopen van € 3.300,- tot € 4.000,- bruto op fulltime basis. Enkele uitzonderingen daar gelaten, want sommige kantore hanteren bijvoorbeeld een maximale schaal van € 3.500,- bruto op fulltime basis voor een senior Juridisch Secretaresse, terwijl bij andere internationale kantoren de salarisschalen soms wel tot € 5.000,- bruto fulltime oplopen.

Let op: dit is een richtlijn en het salaris van een Juridisch Secretaresse kan per organisatie verschillen, aangezien het ene kantoor een CAO hanteert en het andere kantoor een eigen salarishuis. Bovendien speelt de leeftijd van een kandidaat, het aantal jaren ervaring, de diversiteit van de werkzaamheden, de regio en het type advocatenkantoor ook een cruciale rol. En ten slotte natuurlijk ook de situatie en de ontwikkelingen binnen de huidige arbeidsmarkt. Wij hebben deze blog geschreven op basis van jarenlange ervaring binnen de juridische branche als specialistische recruiters/arbeidsbemiddelaars.

Bij vragen of advies, raden wij jou aan om contact met ons op te nemen. Als specialist binnen de arbeidsbemiddeling van Juridisch Secretaresses helpen wij jou graag verder!

Stuur een email

Contact Info

Link2Match
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Lisa Marink 06-51777722‬
Rinske Buitendijk 06-51477244

Algemene voorwaarden

De Nieuwsbrief met Vacatureoverzicht wordt maandelijks verstuurd.

Aanmelden Nieuwbrief met Vacatureoverzicht

Contact Info

Link2Match
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Lisa Marink 06-51777722‬
Rinske Buitendijk 06-51477244

Algemene voorwaarden