BLOG

Starters op de arbeidsmarkt

21 juli 2022

Wanneer je in de afrondende fase zit van jouw studie is het belangrijk om jezelf te oriënteren op de arbeidsmarkt. Hoe pak je dit aan? En hoe maak jij de meeste kans om die droombaan te bemachtigen bij een bedrijf dat ook écht bij je past? Als ervaren Recruitment Consultant, eigenaar van een recruitment agency en specialist op de arbeidsmarkt geef ik jou graag een aantal tips. Met deze tips kun jij jezelf als starter op de arbeidsmarkt goed voorbereiden, zodat jij zo snel mogelijk na het afronden van jouw studie bij een passend kantoor de eerste stap in jouw carrière kunt zetten. 

5 tips voor starters op de arbeidsmarkt:

  1. Stel een curriculum vitae op
  2. Maak een LinkedIn profiel aan
  3. Meld je aan bij een recruitment agency
  4. Bedenk binnen welke functie jij jezelf wilt ontwikkelen
  5. Meld je aan voor een workshop of meeloop dag

Curriculum Vitae

Jouw curriculum vitae is jouw persoonlijke visitekaartje. Het is belangrijk dat je cv goed voor de dag komt, omdat het de eerste indruk is die je afgeeft wanneer je solliciteert. Je kunt tegenwoordig heel makkelijk gebruik maken van een template om een cv op te stellen met een moderne en frisse uitstraling. Deze vind je online en zijn heel erg gebruiksvriendelijk. Bedrijven kunnen het erg waarderen als ze zien dat jij moeite doet om jezelf te presenteren. Zorg er in ieder geval voor dat jouw persoonlijke gegevens erop staan, het liefst ook jouw geboortedatum en een recente foto. Verder vermeld je de opleidingen die je hebt gevolgd, relevante werkervaring en jouw persoonlijke interesses. Een korte profieltekst vinden veel bedrijven ook prettig, zodat ze een beter beeld van jou krijgen als persoon.

LinkedIn profiel

Een LinkedIn profiel is tegenwoordig een handige tool om in contact te komen met bedrijven en toekomstige werkgevers. Naast dat het een leuk en interessant zakelijk platform is om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in jouw (toekomstige) branche en bij jouw connecties, is het ook een mega belangrijk platform om te netwerken. De afgelopen jaren is LinkedIn uitgegroeid tot één van de belangrijkste social media netwerken (op zakelijk gebied) en is het echt een hype geworden. Je kan in ieder geval niet meer zonder en het is raar als je geen LinkedIn hebt! Daarnaast zul je ook merken dat je regelmatig benaderd wordt door recruiters. Sommige mensen ervaren dit als vervelend, maar als je door de juiste recruiter wordt benaderd, kan dit jou enorm helpen in jouw sollicitatieproces. Zeker wanneer je een starter bent en jezelf nog aan het orienteren bent op de arbeidsmarkt. Wanneer je via LinkedIn dus benaderd wordt voor interessante functies in jouw branche, kan dit het solliciteren een stuk gemakkelijker maken en kun je in contact komen met andere professionals waar je veel van kunt leren.

Recruitment Agency

Jezelf aanmelden bij een recruitment agency kan van toegevoegde waarde zijn wanneer jij jezelf wilt oriënteren op de arbeidsmarkt. Wij merken dat veel starters het lastig vinden om een inschatting te maken wat voor functie en wat voor type kantoor bij zich past. Als je in gesprek gaat met een recruiter met kennis van de branche en een groot netwerk, dan kan hij/zij jou passend advies geven op basis van zijn/haar kennis en ervaring. In plaats van zelf te solliciteren bij verschillende bedrijven en vervolgens af te wachten op een reactie, kun jij samen met de recruiter verschillende mogelijkheden bespreken en een advies krijgen wat nu echt bij je past. Wij werken bijvoorbeeld met veel kantoren samen en kennen de branche, zo kunnen wij jou een passend advies geven op basis van jouw wensen. Door jarenlange ervaring kennen wij de kantoren goed waarmee wij samenwerken, wij kennen mensen die er werken via ons en kunnen jou de ins en outs vertellen over de bedrijfscultuur. Jij wordt voorgesteld op een aantal vacatures bij klanten die jou het meeste aanspreken en wij doen voor jou het werk om ervoor te zorgen dat jij op gesprek wordt uitgenodigd! Makkelijker kan niet toch? En ten slotte is een recruiter een objectieve gesprekspartner en geen werkgever. 

Welke richting wil jij op?

Als jij weet welke richting je op wilt, dan maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Het liefst raden wij studenten dan ook aan om tijdens hun opleiding alvast ergens stage te lopen en alvast wat van de praktijk te proeven. Ook een bijbaan naast jouw studie kan jou helpen om later de juiste keuze te maken wanneer je afstudeert. In het verlengde van jouw opleiding kun je een weloverwogen keuze maken en wellicht is het goed om met een stagebegeleider of studieadviseur in gesprek te gaan.

Workshop of meeloop dag

Veel kantoren organiseren interessante workshops of meeloop dagen om starters meer informatie te geven over de mogelijkheden en een eventuele carrière op het kantoor. Dit kan jou ook zeker helpen bij jouw keuze voor een startersfunctie in de branche en dit raden wij jou dan ook van harte aan! Je kan ook eventueel naar een beurs gaan waar bedrijven uit jouw branche staan om meer informatie te verkrijgen.

Heb jij interesse om een keer te sparren over de mogelijkheden? 

Mocht je naar aanleiding van dit artikel meer informatie willen ontvangen of een keer een afspraak willen inplannen om met één van onze ervaren recruiters te sparren over de mogelijkheden, dan vernemen wij dit graag van je. Wij vinden het superleuk om starters op weg te helpen en krijgen er echt energie van als wij jou aan een vliegende start in jouw carrière kunnen helpen.

Bij Link2Match hebben wij doorlopend startersfuncties beschikbaar voor mbo en hbo studenten en ook zonder ervaring kun jij via ons aan de slag gaan bij een professioneel bedrijf in de juridische branche. Jij hoeft alleen contact met ons op te nemen en dan doen wij de rest! Als ervaren sparringpartner binnen de arbeidsmarkt voor zowel bedrijven als werkzoekenden kunnen wij je zeker op weg helpen.

Hopelijk tot snel!

Rinske Buitendijk | Eigenaar Link2Match 

E: rinske.buitendijk@link2match.nl
T: 06-51477244

Stuur een email

Contact Info

Link2Match
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Lisa Marink 06-51777722‬
Rinske Buitendijk 06-51477244

Algemene voorwaarden

De Nieuwsbrief met Vacatureoverzicht wordt maandelijks verstuurd.

Aanmelden Nieuwbrief met Vacatureoverzicht

Contact Info

Link2Match
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Lisa Marink 06-51777722‬
Rinske Buitendijk 06-51477244

Algemene voorwaarden